Většina z nás vůbec nemá představu, co všechno by řadoví obyvatelé starověké Číny dali za jedinou příležitost okusit šálek Pu-Erhu. Zatímco dnes je tento druh čaje nezbytnou součástí zásob každé slušné čajovny nebo internetového obchodníka s čajem, v Číně šlo po dlouhá staletí o pro běžného člověka naprosto nedostupný druh čaje. Jeho konzumace byla obyčejným lidem dokonce přímo zapovězena. Pu-Erh byl totiž určen výhradně pro císařův stůl. Právě proto je také Pu-Erh známý rovněž pod svým původním názvem, který zněl Čaj císařů.
Úsilí čajových mistrů snažících se přijít na způsob, jak v čaji uchovat co nejdéle veškeré jeho účinné látky, aby bylo možné prostřednictvím čaje udržovat v dobré kondici císařskou hodinu či urozené hosty přicházející na její dvůr, nakonec také vděčíme za samotnou existenci tohoto druhu čaje. Pu-Erh je tak v podstatě plodem dávných snah o přiměřenou konzervaci zeleného čaje, která byla značně trnitá a lemovaná mnoha neúspěchy. Přesto se však na horských úbočích legendární čajové provincie Yunnan podařilo najít řešení, které přetrvalo více než půldruhého tisíce let. I v době, kdy do našeho oblíbeného krámku mohou čaje z druhého konce zeměkoule docestovat za několik málo dní tak máme příležitost pravidelně pít čaj, který se prakticky v ničem neliší od nejvýběrovějších druhů oblíbených samotnými čínskými císaři.
Samotné tajemství konzervace je možná prosté, ale o to pečlivěji je však třeba dbát na dodržení původního postupu do nejmenších detailů. Nejprve je třeba začít výběrem těch nejkvalitnějších zelených čajů tvořených co možná největšími lístky. Poté je možné přistoupit k jejich lisování nejčastěji do podoby cihliček, hnízd či dalších tvarů, díky kterým je možné čaj skutečně dlouhodobě skladovat.
Proces lisování čajových lístků je však v případě Pu-Erhu mimořádně důležitý ještě z jiného důvodu. Pu-Erh je i ve většině českých domácností známý jako čaj, který se může pochlubit celou řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, přičemž zřejmě vůbec nejčastěji je v této souvislosti zmiňována jeho schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. A za tyto své neobvyklé schopnosti Pu-Erh vděčí působení speciálních bakterií, které právě při lisování čaje mohou začít pracovat. Postupně potáhnou povrch čajových lístků, a mohou pomoci nastartovat proces pozvolné fermentace, na jejímž konci se z původně zeleného čaje stane čaj červený disponující celou řadou snad až zázračných schopností. Musíme zde však zároveň zdůraznit, že úplně přesný postup výroby Pu-Erhu je dodnes předmětem mnoha různých spekulací, a samotní výrobci jej důkladně střeží.
Výsledkem všech procedur je potom čaj označovaný jako post-fermentovaný, potažený ušlechtilou jemnou plísní, která na naše tělo působí antibiotickým účinkem.
Díky tomu je také pití Pu-Erhu kromě výjimečné estetické zkušenosti možné považovat za léčebnou kúru svého druhu. Mnohé laboratorní testy totiž bezpečně prokázaly, že při pravidelném pití Pu-Erhu v množství tří šálků denně můžeme už za čtyři měsíce snížit hladinu našeho cholesterolu v krvi o celých 50%!
Spolu s tím se také v poslední době čím dál častěji skloňuje i možné využití Pu-Erhu při boji s nadváhou. Pu-Erh se tak v našich zeměpisných končinách stále častěji označuje za skutečného požírače tuku, díky čemuž jsme v současné době svědky rostoucího zájmu o veškeré jeho podoby. A jedna zajímavost na závěr. Několik na sobě nezávislých testů prokázalo, že Pu-Erh dokáže u pijáků alkoholu po těžké noci nastartovat odbourávání alkoholu z krve, které po vypití Pu-Erhu začne probíhat dvojnásobnou rychlostí!