odhalte tajemství fermentovaného čaje
V případě, že bysme se měli zabývat zdravotními účinky čaje typu pu-erh, vezmeme si na mušku zejména tzv. tmavý čaj puerh (fermentovaný). U těchto čajů dochází při procesu výroby ke skutečné fermentaci a k oxidaci. U nefermentovaných pu-erh čajů (tzv. zelený pu-erh, mao cha, sheng puerh) nenabízí proces výroby klíčové vlastnosti, které jsou pro klasické pu-erh čaje typické. Oba typy čajů pu-erh mají společnou účinnou moc na lidské zdraví. Obsahují řadu antioxidantů, vitamínů, polyfenolů, flavonoidů a katechinů.
Domovem tohoto zvláštního a ceněného druhu čaje je čínská provincie Yunnan, konkrétně plantáže u stejnojmenného města, tedy Pu-erh. Fermentovaný čaj má dlouhou historii a v současné době existuje bezpočet receptů výroby, které dávají každému čaji jeho osobitou chuť. Všechny mají také společné účinky na lidské zdraví, což dokazují mnohé vědecké studie a zejména metastudie. Z účinků můžeme začít u působení na pleť, metabolismus, cholesterol a dostaneme se až k redukci krevního tlaku. Kromě dalších účinků se aktuálně zkoumá i možný vliv na rakovinu. Obecně se má zato, že pití čaje pu-erh má vliv na procesy stárnutí a v zásadě by mohlo prodloužit život.
Pití puerh čaje jako prevence kardiovaskulárních chorob a snížení krevního tlaku
Chemické látky, které jsou v nálevu čaje obsaženy, mohou zabránit hromadění enolu a neutrálního cukru v játrech a v krvi. Je zde i patrné působení na pružnost cév, předcházení arterioskleróze a krvácení do mozku.
Čaj pu-erh a regulace množství tuku v těle
Pu-erh čaj je oblíbený zejména jako pomocník při hubnutí. Pokud byste hledali ideální čaj na hubnutí, pak to dle vědeckých studií bude právě tmavý puerh. Puerh snižuje syntézu cholesterolu v játrech a snižuje tak jeho zastoupení v krvi. Stejně tak je účinný v případě triglyceridů a volných mastných kyselin. Odbourává i tzv. „špatný“ cholesterol. Je zajímavé, že pravidelné pití puerh čaje (alespoň jeden velký hrnek každé ráno) snižuje hladinu cholesterolu a působí i na metabolismus (pomůže s hubnutím).
Pu-erh upravuje trávení a je účinný na zácpu
Čaj typu pu-erh má významnou roli v případě zažívacího traktu člověka. Nedráždí trávení, ale naopak jej zklidňuje, zrychluje vytváření žaludečních šťáv. U lidí, kteří puerh již objevili, je oblíbený pro jeho schopnost pomoci při zácpě a při harmonizaci vyprazdňování.
Čaj pu-erh jako prevence rakoviny
V oblasti boje s rakovinou panuje mnoho mýtů a zbožných přání o účinnosti nejrůznějších přírodních přípravků a bylinek. V případě pu-erh čaje však nejsou plané sny na místě. Vědecké studie zkoumaly různý vliv látek z čaje na rakovinové buňky. Pu-erh čaj obsahuje ceněné polyfenoly, které mají v boji s rakovinou velkou roli. Látky zvyšují odolnost vůči oxidaci a radiaci. To vše je dáno klimatem, vge kterém se čajovníky v provincii Yunnan pěstují. Mírné podnebí a vydatné deště jsou pro vysoký obsah ceněných látek v čaji důležité.
Pu-erh jako prostředek proti stárnutí
V případě této vlastnosti bysme její důvod hledali v přítomnosti taninu (tzv. kyselina tříslová) v listech. Tanin je až 18krát silnější než vitamín E. Další látka – fenol – zdařile ničí činnost volných radikálů v lidském těle. Katechiny pak zpomalují stárnutí a oxidaci v těle.
Čajovník z Yunnanu s velkými listy obsahuje mnohem více katechinu ve srovnání s jinými stromy, takže v boji proti stárnutí je ještě účinnější.
Účinky pu-erh čaje na záněty, bakterie a na zdraví zubů
Pu-erh obsahuje látky, které příznivě působí na bakterie. Nejrůznější experimenty prokázaly, že puerh je odolný proti bakteriím a navíc zabraňuje jejich množení. Opět jsou tu v hlavní roli účinné látky polyfenoly. V případě účinků na zuby můžeme zmínit obsah fluoru v čaji. Fluor v malém množství působí jako ochrana zubní skloviny. Pití čaje puerh má také vliv na čerstvý dech z úst (čaj ničí bakterie, které jsou zpravidla původcem zápachu z úst).
Který pu-erh čaj vybrat?
Na trhu naleznete velké množství čajů pu-erh. Pokud očekáváte účinné působení na zdraví, vyplatí se připlatit si za kvalitu. Doporučujeme zejména tradiční pu-erh čaje z čínské provincie Yunnan. Můžete se setkat s puerh čaji z Vietnamu či Thajska, nicméně nejvyšší kvalitu v tomto odvětví pokrývá Čína. Můžete si pořídit pu-erh lisovaný do tvaru cihly, houby, hnízdečka nebo velkého 357gramového koláče. Stejně tak lze koupit sypaný tmavý pu-erh. Nejlepší účinky na zdraví má tmavý (fermentovaný) pu-erh. Zelený (nefermentovaný, slabě oxidovaný) má na druhou stranu pro mnohé čajaře příjemnější chuť. Avšak není zpravidla předmětem četných vědeckých experimentů a studií.